Opbouw kweekruimte

Afgelopen zomer (2012) ben ik verhuisd naar Leek. De voormalige kweekruimte wordt nu verplaatst naar onze nieuwe garage. In de garage wordt een ruimte afgetimmerd met het 'koelkast principe'. Dit houd in dat een geïsoleerde ruimte vrij van de bestaande muren komt te staan en hierdoor vochtophoping tegen met name de houden dakcontructie niet mogelijk is. De vorige eigenaar had de muur geïsoleerd, voor zover dat isoleren te noemen was... Deze bestaande isolatie is eerst verwijderd.


Bestaande isolatie wordt verwijderd.

Eenmaal wanneer de isolatie is verwijderd wordt het duidelijk hoe de bestaande electriciteit loopt. Deze zal worden afgekoppeld en in een later stadium worden geplaatst aan de buitenzijde van de viskot.


Na het verwijderen van de isolatie wordt duidelijk hoe de bestaande electriciteit loopt.

Nu is het wachten op de installateur die een nieuwe elektriciteitsgroep zal aanleggen voor de viskot. Daarnaast zal er waarschijnlijk ook een gasleiding worden aangelegd ten behoeve van de geplande gevelkachel.

Inmiddels is de huidige elektriciteitsvoorziening weggehaald.


Vandaag, 27-12-2012 ben ik weer verder gegaan met de bouw van het viskot. Vandaag zijn mijn broer en vader dé aangewezen perswonen om te komen helpen. We zijn begonnen met het plaatsen van het regelwerk. Omdat de buitenmuur geen spouw bevat heb ik er voor gekozen om ca 4 cm ruimte achter de te plaatsen wanden te houden zodat de muren goed kunnen blijven ventileren.


De basis van de wanden wordt gezet door mijn vader

Daarna kan begonnen worden met het plaatsen van de isolatie. Ik heb gekozen voor een hoogwaardige PIR isolatie van 9 cm dik (Rd-waarde van ca. 3,9). Alle kieren en naden worden goed nabewerkt met aluminium tape. Ook is het gat voor waterafvoer gebikt in de vloer.


Mijn broer komt er achteraan met de pir isolatie.

Na een dagje werken zitten er twee wandjes helemaal in!


Het resultaat van een dagje klussen.

Eind 2012 begin 2013 ben ik weer verder geaan met het vishok. Na een dag hard werken staan de muurtjes dan ook allemaal. De basis van het hok zijn gelegd! Het deurkozijn is geplaatst, de muren geisoleerd.


Geraamte van de wanden die geisoleerd zijn


Zo ziet het geheel er van de buitenkant uit!


De binnenkant van het hok.

Op bovenstaande foto een impressie hoe het geheel geisoleerd is. De wanden van 9 cm PIR isolatie, de vloer van 8 cm drukvast XPS die voorzien is van betontegels (50x50x5). De wanden zijn voorzien van dampdicht folie. Hierover meot nog het watervast gyproc bevestigd worden. 

17-02-2013
De vloer is gelegd, de wanden zijn voorzien van een kleurtje en het putje is gemetseld. Elketra en de gaskachel zijn door de instalateur geplaatst. Binnenkort aan de lsag met de voegen dichtkitten en het opzetten van de nieuwe stellingen!02-03-2013
Na het afwerken van de binnenkant is het tijd voor het bouwen van een van de stellingen. De stellingen worden gemaakt van geimpregneert tuinhout. De balken met een afmetting van 67x45mm worden grotendeels met slotbouten aan elkaar bevestigt.


Balken op maat


Slotbouten


Eén zijpaneel is af, one to go!


De stelling staat alls een huis (en waterpas)!


Voor de zekerheid gekozen voor dubbele slotbouten


De slotbouten zijn voorzien van een moer en een tussenplaatje

De volgende stap is om in de bestaande bakken een gat te boren zodat daarop een overlaat aangesloten kan worden die gebruikt wordt voor automatisch water verversen.

09-03-2013
De eerste twee bakken zijn voorzien van elk één gat, hieraan wordt wat PVC materiaal aangesloten zodat overtollig water direct afgevoerd kan worden naar riool tijdens verversen.


Het gat boren is goed gelukt, bijna geen splinters gekregen.


Twee bakken in de stelling geplaatst


Zo wordt het PVC bevestigd

Om zo weinig mogelijk vuil in de afvoer te krijgen wordt bij elke bak een driehoek gemaakt van plexiglas. Deze driehoek zal deels onder water, deels boven de waterspiegel uitsteken. Hierdoor zal het meeste uil buiten het bereik van de afvoer komen.


Plexiglas driehoekje.

16-03-2013
De plexiglazendriehoekjes zijn bevestigd aan de twee aquaria. Ook is de afvoer gemonteerd, al moet deze nog aangesloten worden op het riool. De bakken zijn al vast aan het indraaien. Het hok is prima warm te houden en tot nu toe nog zonder condensvoring.


De eerste twee bakken zijn klaar voor het indraaien.


31-03-2013
Na twee weken weinig vorderingen ben ik gisteren weer aan de slag geweest. De afvoer is buitenlangs gemonteerd en aangesloten op het riool. Ook is de tweede stelling klaar gemaakt. Binnenkort de volgende bakken plaatsen! Niet onbelangrijk, gelijk ook even een CO- brandmelder gepeplaatst.


Afvoer bevestigd


Afvoer aangesloten op het riool.


Zand teruggestort en goed nat gehouden. Nu nog even laten zetten en dande stenen er weer in.


De tweede stelling is een feit!

Het heeft eventjes geduurd, vanwege vakantie tuinaanleg ed een tijd geen updates geplaatst. Ondanks de drukte ben ik tussendoor wel aan de slag geweest met het viskot.

Inmiddels is het waterreservoir geïnstalleerd, zijn de nieuwe bakken aan het indraaien. DE waterafvoer is ook klaar en de eerste led-strips hangen die de bakken moeten voorzien van wat licht.


 
De nieuwe bakken voorzien van verlichting en waterafvoer


Vooraanzicht stelling


Wateraanvoer vanuit het waterreservoir


De andere stelling.


Nog even en alles is up and running!